Opäť prišiel ten čas. 28.4.2016 sme zorganizovali našu najznámejšiu akciu, ktorá nesie názov International Village. Zišli sme sa o 16:00 v mestskej radnici mesta Banská Bystrica a začali sme s prípravami. O 17:00 sme otvorili večer príhovormi a naši zahraniční študenti nám ako obyčajne odprezentovali svoje krajiny a pripravili nám svoje národné jedlá, ktoré sme mali možnosť ochutnať. Povedali nám, čo by sme mali navštíviť alebo aké jedlo skúsiť, keď prídeme do ich krajiny. Porozprávali nám o stereotypoch, ktoré si spájame s ich národnosťami.
Tento rok sme privítali zahraničných študentov z Talianska, Francúzska, Lottyšska, Bosny a Hercegoviny, Českej republiky, Poľska, Srbska a Turecka. Francúzi sa napríklad na všetko a všade sťažujú a okrem toho milujú módu. Lottyšov si predstavujeme ako vysokých ľudí s blond vlasmi a modrými očami. Česi nám predstavili najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť v prípade, že navštívime ich krajinu. Tiež sme netušili, že Giorgio Armani pochádza z Talianska. Poliaci nás naučili ich národnú pieseň. Turci, Srbi a Bosniaci nám predstavili všetky krásy svojich krajín.
Náš projekt bol tento rok výnimočný, pretože sme ho spojili s benefičným koncertom pod názvom „Spievajme pre nich“. Vrámci projektu SocialErasmus sme takouto formou podporili Dom sv. Alžbety v Banskej Bystrici, ktorý sa stará o rodiny a ľudí v núdzi. Počas koncertu mali ľudia možnosť prispieť Domu sv. Alžbety a ukázať tak svoju štedrosť. Kto nám zaspieval? Talentovaní študenti z Univerzity Mateja Bela a Akadémie Umení spolu s Erasmus študentmi si pre nás pripravili známe piesne, ktoré dojali určite všetkých, ktorí nás prišli v ten večer podporiť. Univerzita Mateja Bela prispela sumou 200 eur. Bolo to krásne gesto z ich strany. Spolu s príspevkami od študentov sa nám podarilo vyzbierať 250€. Tieto peniaze odnesieme s našimi „erazmákmi“ do domu sv. Alžbety v priebehu tohto týždňa. V prípade, že ste tento večer zmeškali, ale máte záujem pomôcť tomuto zariadeniu pre rodiny v núdzi, môžete nás kontaktovať na esn.umb@gmail.com . Na konci by sme radi poďakovali mestu, Univerzite Mateja Bela a našim zahraničným študentom. Sme šťastní, že ste mohli byť súčasťou tohto nádherného večera.

There came the time, on 28.4.2016, when our most popular event International Village took place in City Hall in Banská Bystrica. We gathered at 15:00 and started the preparations. As usual, our Erasmus students came to present their countries and prepared their national meals for everybody. They told us what should we see or eat, when we visit their countries. They spoke about stereotypes which are typical for their nationalities.
This year we welcomed foreign students from Italy, France, Latvia, Bosnia and Herzegovina, Czech Republic, Poland, Serbia and Turkey E.g.: French complain about everything and everywhere and besides they love fashion. Latvians are concidered for tall, blond people with blue eyes. Czechs introduced the most wonderful cities which are worth to visit. We had no idea that Giorgio Armani comes from Italy. Polish taught us their national song. Turkey, Serbia and Bosnia and Herzegovina introduced all the beauty of their countries.
Our International Village was special this year since we connected this event with benefit concert „Sing for them“. Within SocialErasmus Project we supported House of St. Elisabeth in Banská Bystrica that takes care of families and people in need. During the concert there was an opportunity for people to donate money for the House and show their generous hearts. Who did sing? Our talented students from Matej Bel University and Erasmus students from Academy of Art and they came with famous songs that definitely melted hearts of everyone who came to see us that evening. Our university donated €200, such a wonderful gesture from them. At the end, we would like to say one big thanks to the city, Matej Bel University and to our Erasmus students. We are glad that we could be part of this special and wonderful evening.