Poznáte ten citát, že priatelia sú rodina, ktorú si človek vyberá? Preto by mal byť pri vyberaní veľmi obozretný a zvážiť všetky svoje priority a hodnoty, ktoré v druhých ľuďoch hľadá. Ja som si vybrala. ESN, to je skratka pre neziskovú študentskú organizáciu, ktorá sa venuje zahraničným študentom prichádzajúcim na našu univerzitu. Je to akási domáca forma Erasmu. Do tejto organizácie som sa pripojila pred dvoma rokmi a svoje rozhodnutie som odvtedy vôbec neoľutovala. Čo som sa naučila? Efektívne využívať svoj voľný čas, pravidlá úspešného time managmentu, organizovať výlety a iné podujatia, zlepšila som si svoje komunikačné schopnosti v 3 jazykoch, ktoré ovládam, stal sa zo mňa líder a ešte mnoho iného. Mohla by som vám o tom rozprávať celý deň. Ale načo, ak to môžete zažiť na vlastnej koži. Nikto sa ťa po vysokej škole nebude pýtať, koľko času si strávil v izbe nad knihami Budú sa ťa pýtať, čo si spravil navyše. Čo si spravil pre to, aby bol z teba lepší človek...

Jasné, že na začiatku sa človek bojí, lebo nevie, čo má čakať, je nový, nikoho nepozná a tak podobne. Ale po mesiaci, možno aj po kratšej dobe, budeš mať s tými „cudzími ľuďmi“ toľko spoločných zážitkov a nezabudnuteľných momentov či bláznivých fotiek, že začneš mať pocit, akoby si ich poznal odjakživa. A toto všetko v tvojom meste len začína, na stretnutiach, ktoré sa volajú „National Platform“ stretneš ľudí z celého Slovenska, či z celého sveta. Záleží len na tom, na ktorú platformu vedú tvoj kroky. Rozhodíš siete, nájdeš nové kontakty, možno kamarátov na celý život. Nad čím premýšľaš, keď to teraz čítaš? Možno nad tým, že by to stálo za zváženie? Veď risk je zisk, nie? A ak sa ti to nebude páčiť (čo si síce nemyslím, ale keby predsa), stále môžeš odísť. Naša organizácia je spolok dobrovoľníkov, ktorí investujú toľko času a energie, akým momentálne disponujú. Ak sa ešte stále pýtaš, čo z toho budeš mať, prečítaj si tento článok ešte raz. Myslím, že som sa v ňom vyjadrila dosť explicitne.

A ak si zmenil názor, vyplň dotazník tu - https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSer7vYK7GA2nrdj9hmEfiFVHlTuE0ty... - a staň sa súčasťou našej organizácie, už teraz sa teším na stretnutie s tebou.

Annamária Košútová, Vice-president of Erasmus Student Network UMB BB